✔ Klanten geven ons een 9.1
4.6/5

Vijf eenvoudige tips om je YouTube-video effectiever te delen

YouTube

De whiteboardfilms die we maken bij Bord&Stift komen voor een groot deel op YouTube te staan. Er zijn een paar eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat jouw YouTube video’s door meer mensen worden gezien.

Sommige van onze klanten houden hun video’s privé, omdat ze alleen voor hun eigen medewerkers bedoeld zijn. Anderen willen zoveel mogelijk kijkers bereiken. YouTube is een toegankelijk kanaal om daarvoor te gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat je video zo vaak mogelijk gezien wordt? Er zijn verschillende manieren waarop je die kans kunt vergroten. Hier zijn vijf eenvoudige tips:

1. Deel je video op social media

Dit is de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat jouw publiek je video te zien krijgt. Op heel veel social media kun je video kwijt tegenwoordig – denk aan LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram.

Dit is vooral effectief als je je video op elk platform goed afstemt op de desbetreffende doelgroep. Video’s op LinkedIn hebben bijvoorbeeld een meer zakelijke insteek. Het is goed om daar rekening mee te houden als je de begeleidende tekst schrijft en bij de tags die je gebruikt.

Instagram is er voor kortere updates, voor video’s tussen de drie en zestig seconden. Dat betekent dat je daar bijvoorbeeld een selectie van je whiteboardfilm kan laten zien, en mensen vervolgens uitnodigt om op je website verder te kijken.

Wat ook heel goed kan werken, is om een deel van het productieproces te delen met je publiek. Wij vinden het altijd leuk om samen te werken met jouw marketing- en social media expert en foto’s te maken van het teken- en filmproces. Als je deze vooraf deelt met je publiek dan zullen ze extra benieuwd zijn naar het eindresultaat.

2. Zorg voor goede metadata

Metadata lijken wellicht niet superspannend of interessant. Toch zijn ze een belangrijk onderdeel van je online strategie. Informatie zoals titel, omschrijving en tags zorgen ervoor dat mensen de juiste suggesties krijgen als ze een zoekopdracht invoeren en jouw video tevoorschijn komt als ze naar vergelijkbare content zoeken.

De titel van je YouTube-video moet de lading dekking en het liefst ook nog een beetje catchy zijn. De omschrijving kan het beste rond de 250 woorden zijn. Vergeet niet om sleutelwoorden in de tekst op te nemen die relevant zijn voor de video en voor jouw organisatie. Voeg daarnaast tussen de tien en twintig tags toe, ook dat zijn relevante termen geassocieerd met het onderwerp.

Kies ook een goede thumbnail afbeelding voor je video. Als je dat niet doet, kiest YouTube er zelf een, en dat is niet altijd het meest opvallende of aantrekkelijkste beeld.

3. Kleedt je pagina’s aan

Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar het oog wil ook wat. Het is goed om een consistente en aantrekkelijke styling te hebben op je social media kanalen, waaronder je YouTube-pagina. Ook al staat een groot deel van de indeling en opmaak vast, toch is het mogelijk om je eigen versieringen aan te brengen. Je kunt een banner of profielfoto uploaden. Onder de ‘About’ tab kun je meer informatie toevoegen over jouw organisatie. Let erop dat je styling in overeenstemming is met je huisstijl en dat al je social media accounts herkenbaar zijn.

4. Maak je video toegankelijk voor iedereen

Jouw YouTube-video moet er niet alleen goed uitzien, maar ook toegankelijk zijn voor iedereen. Dat houdt in dat er ondertiteling bij zit of zogenaamde closed captions. Dat zijn ondertitels met extra audio-informatie, zoals ‘De deur valt dicht met een klap’ of ‘Treurig muziekje’, voor doven en slechthorenden. Je kunt je eigen ondertitels toevoegen of wij kunnen dit voor je doen. We kunnen dezelfde video zelfs in verschillende talen ondertitelen!

5. Gebruik extra’s

Wil je nog verder gaan om jouw publiek optimaal te bereiken, dan zijn er extra opties die je kunt inzetten om jouw content en je YouTube kanaal te optimaliseren.

Als je meerdere video’s hebt over hetzelfde onderwerp, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een playlist te maken. Dit zet kijkers ertoe aan meer content van je te bekijken. Playlists hoeven niet alleen je eigen video’s te bevatten, je kunt er ook video’s van anderen aan toevoegen, waarvan je denkt dat die interessant kunnen zijn voor jouw kijkers.

Als je fan bent van analytics, neem dan een kijkje op YouTube Analytics. Dat geeft je allerlei gedetailleerde informatie over wie je video’s bekijkt, wanneer en waar ze vandaan komen. Veel mensen duiken in de analytics van hun website, maar vergeten hun social media. Deze informatie kan je waardevolle informatie geven voor je volgende video!

Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om je YouTube video te optimaliseren. Het kost alleen even wat tijd en aandacht, maar als je van deze stappen routine maakt, dan kost het nauwelijks extra moeite. Kan je wat hulp gebruiken in dit proces, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Dan helpen wij een handje!

Lees ook:
Waarom werken whiteboardvideos zo goed?

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!