✔ Klanten geven ons een 9.1
4.6/5

De elf grootste fouten in uitlegvideo’s

Klik

Veel bedrijven vinden het moeilijk om helder uit te leggen wat ze doen. Uitlegvideo’s – en dan vooral whiteboardanimaties – zijn een leuke en laagdrempelige manier om een service, product of proces uit te leggen, in heldere taal en aansprekende beelden.

Om ervoor te zorgen dat de video doet wat ‘ie moet doen – helderheid bieden, medewerkers inspireren, klanten trekken – is het belangrijk te waken voor een aantal valkuilen. Welke zijn dat?

– Je video is te lang…

Je wilt natuurlijk niet dat mensen afhaken omdat er geen eind komt aan je video. Voor betrokken kijkers is drie minuten al behoorlijk lang. Wil je online de aandacht trekken van willekeurige voorbijgangers, dan is het goed de video niet langer dan één minuut te maken. Probeer niet teveel informatie in je video te proppen.

– Je video heeft een onduidelijke boodschap of doel…

Wil je dat je video effect heeft, dan moet de boodschap helder zijn. Voordat je aan de slag gaat is het goed om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt vertellen en wat je daarmee wilt bereiken. Een helder script is de sleutel tot een succesvolle uitlegvideo, het is het fundament waarop alles gebouwd is.

Je doelgroep is te groot en veelzijdig…

Als je teveel doelgroepen wil includeren – medewerkers én potentiele klanten én partners én stakeholders – dan is het risico dat je boodschap diffuus wordt. Dat je een beetje van dít wil communiceren en een beetje van dát. Uiteindelijk voelt niemand zich aangesproken. Wees niet bang om keuzes te maken.

Je video is te zendgericht…

Als je puur vanuit je eigen beleving je boodschap de wereld in slingert, loop je het risico dat die niet aankomt. Jij bent supertrots op je complexe productieproces, mindblowing algoritmes of de volledige uitwerking van een verandertraject – en terecht! – maar je publiek kan het waarschijnlijk niet zoveel schelen. Wat zij willen weten is hoe al die dingen hun leven beter maken. Om je doelgroep in beweging te brengen, is het goed om je in te leven in hun belevingswereld – wat zijn hun problemen en hoe lost jouw product of service dat op? – en je video te laten aansluiten daarbij. Bedenk een verhaallijn en karakters die passen bij je doelgroep en wees je bewust van hun taalgebruik.

– Je video heeft te formele taal…

Pas op voor te formele of complexe taal en wees zuinig met jargon. Zijn mensen uit jouw vakgebied de doelgroep, dan mag je best wat incrowd woorden gebruiken. Maar uiteindelijk spreekt gewone mensentaal iedereen het meeste aan. Want ook de grootste techneuten zijn tja… net mensen. En mensen willen vermaakt worden. Dus gebruik heldere taal, en maak een grapje op z’n tijd.

– Je video is te abstract…

Door vage taal haal je alle kracht uit een tekst. Denk aan de zin: ‘De kwaliteit van het werk moet omhoog’, ‘We vinden onze klanten heel belangrijk’, ‘Door maatschappelijk tendensen is veranderingen onontbeerlijk’. Het zegt eigenlijk helemaal niets. Wees concreet in je communicatie: De kwaliteit van wát precies, en op wat voor manier kan het dan beter? Waarom vind je je klanten belangrijk en hoe uit dat zich? Over welke maatschappelijke tendensen heb je het? En wees niet bang om voorbeelden te geven, dan gaat het verhaal veel meer leven voor je kijker.

– Je video is te reclame-achtig…

‘Wij van wc-eend adviseren… wc-eend.’ Briljant natuurlijk. Maar dat is wel wat we vaak doen: ons idee, product of service simpelweg aanprijzen. Zo’n promovideo zien mensen al snel als reclame en reclame wordt gezien als onoprecht. Een uitlegvideo daarentegen houdt mensen langer geboeid, omdat het daadwerkelijk toont hoe je idee of product eruit ziet. Het komt een stuk sympathieker over.

Je video heeft teveel poeha…

Muziek en gekke effectjes zijn leuk, maar als de kijker de voice-over nauwelijks kan horen en constant wordt afgeleid door dingen die door het beeld schieten, dan leidt dat af van de boodschap. Stel jezelf constant de vraag: ondersteunt dit het verhaal dat ik wil vertellen?

– Je video sluit niet aan op je huisstijl…

Het is een gemiste kans als een uitlegvideo niet aansluit op de rest van je marketing- en communicatieproducten. Laat bijvoorbeeld de kleuren van je bedrijf opnemen in de video, zodat het wordt herkend als een product van jullie.

– Je hebt geen call-to-action in je video…

Wil je de kijker bewegen iets te doen? Dan moet je dat heel duidelijk communiceren. Nodig ze uit naar je website te gaan, meer te lezen over het onderwerp of zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

– Je maakt geen gebruik van SEO…

Video is geen tekst, maar dat betekent nog niet dat Search Engine Optimalisation niet relevant is voor jou. Wil je dat jouw video kan worden gevonden door zoekmachines, zorg ervoor dat je de metadata secties invult als je je video upload op bijvoorbeeld YouTube. Gebruik sleutelwoorden in de titel van de video, de omschrijving en de video-tags.

 

Lees ook:
Hoe maak je complexe informatie begrijpelijk?

Een filmpje laten maken?
Neem contact met ons op!